Siilinjarvi logo
Kuva Hamulan koulun pihalta, jossa on juhlavuoden sydänkuvauspiste.
Siilinjärvi 100v logo

Tekoälyn käyttö kunnassa

Tekoälypilotissa tutkitaan Siilinjärven kunnan hallinnon tietotyön tehostamista

Siilinjärven kunta on aloittanut marraskuussa 2024 Microsoft Copilot-kokeilun, jonka tarkoituksena on oppia ymmärtämään, miten voitaisiin hyödyntää tietotyön tehostamiseen tarkoitettuja työkaluja. Siilinjärven kunnalla on tarkoitus kokeilla M365 Copilotia pilottiryhmän toimesta, joka koostuu tietohallinnon, raportointianalytiikan ja palvelualueiden henkilöistä. Pilottiryhmän henkilöt ovat olleet mukana tietosuojan vaikutustenarviointityössä (DPIA), jossa pilottiryhmä on pyrkinyt ensin tunnistamaan keskeiset riskit ja riskien torjuntakeinot ennen varsinaisen pilotin aloittamista.

Microsoft Copilot on Microsoftin tarjoama uusi tekoälypohjainen avustaja, joka auttaa käyttäjiä löytämään nopeasti tärkeää tietoa ja suorittamaan erilaisia tehtäviä. Copilot toimii jo käytössä olevien Microsoft 365 -työkalujen yhteydessä, kuten Outlookissa, Teamsissa, Wordissa, Excelissä ja Powerpointissa. Copilot sisällyttää tuottamiinsa vastauksiin lähteet, mistä tieto on peräisin. Jos tiedot ovat organisaation sisäisistä M365-sisällöistä, Copilot linkkaa lähdedokumenttiin. Jos vastaus on peräisin verkkosisällöistä, näytetään lähdesivusto.

Copilot-tekoälyavustajan avulla voi tehdä mm. tiivistelmiä viestiketjuista ja dokumenteista, hakea tietoa, luonnostella viestejä, dokumentteja ja esityksiä ja kehittää työskentelytapojaan. Työntekijä tarkistaa ja hyväksyy Copilot-tekoälyavustajan tuotokset aina ennen niiden hyödyntämistä.

Tekoälyn taustalla olevaa kielimallia ei kouluteta Siilinjärven kunnan datalla. Siilinjärven kunta ei käytä Copilotia rekisteröityjen profilointiin tai automatisoimaan päätöksentekoa GDPR:n 22 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

Tekoälyn käyttö viestinnässä 

Myös kunnan viestinnässä on tunnistettu tekoälyn mahdollisuudet tehostaa ja tukea monikanavaista viestintää. Tekoälyn käytössä on tunnistettu mahdollisuuksia esimerkiksi monikieliseen viestintään sekä visuaalisen materiaalin ja tekstien tuottamiseen. Kunnan viestinnässä pilotoidaan ChatGPT-virtuaaliavustajaa, joka hyödyntää vain julkisesti saatavilla olevia materiaaleja ja lähteitä. ChatGPT-työkalulla ei ole pääsyä mihinkään organisaation sisäisiin tietolähteisiin.

Lisätietoja: