Ruokalista ja varhaiskasvatuksen ruoka- sekä puhtauspalvelut
Ruokailu varhaiskasvatuksessa on osa lapsen perushoitoa, kasvatusta ja opetusta. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, jossa seurustellaan toisten kanssa, opetellaan maistelemaan uusia ruokia ja uusia makuja sekä opitaan hyviä ruokailutottumuksia.
Päiväkotien ruokalistat
Päiväkotien ruokalistat ovat luettavissa eRuokalista -sivustolla.
Noudatamme uusimpia (2018) Terveyttä ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia. Ravitsemussuositusten mukaisesti kiinnitämme huomiota aterioiden ravintosisältöön, suolan määrään ja raaka-aineiden valintaan. Ateria sisältää mm. kasviksia, marjoja, hedelmiä, runsaskuituista leipää, vähärasvaisia liha- ja maitotaloustuotteita sekä kasvisrasvalevitettä. Noudatamme viiden viikon kiertävää ruokalistaa, huomioiden joulun ja pääsiäisen juhla-aterian.
Kotimaista / lähiruokaa
Hankinnoissa, raaka-ainevalinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa meille on tärkeää kotimaiset ja lähialueen tuotteet sekä kestävän kehityksen mukainen ja ympäristöasiat huomioiva toiminta ruokapalveluissa. Perunat ja sipulit tulevat Siilinjärveltä, marjat sekä leipätuotteet lähialueelta. Lihat, broileri, maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia. Huomioimme vihannesten ja hedelmien kausivaihtelun ruokalistasuunnittelussa. Salaatit, tomaatit ja kurkut ovat parhaalla satokaudella kotimaisia. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta.
Erityisruokavaliot
Valtakunnallisen uuden allergiaohjelman ja linjausten mukaan pyritään välttämään turhia allergiadieettejä. Noudatamme Siilinjärven kunnan varhaiskasvatuksessa kansallista allergiaohjelmaa yhteistyössä lastenneuvolan kanssa. Erityisruokavaliota tarvitsevat ruokailijat saavat oman aterian terveydenhoitajan tai lääkärin kirjallisen lausunnon perusteella. Kaikki erityisruokavalioilmoitukset tehdään neuvolan terveydenhoitajan kanssa ja toimitetaan sitten päiväkodin keittiölle.
Keittiölle tieto ennakoivasti, jos yksilöllistä erikoisruokavaliota (mm. keliakia, maidoton, moniallerginen) tarvitseva ruokailija on poissa, näin vältymme turhalta aterian valmistukselta.
Keittiöiden osaavat ammattilaiset
Ympäristövastuullisuus on tärkeässä roolissa keittiön toiminnassa.
Varhaiskasvatuksen puolella suoritamme Makuaakkoset-diplomia. Diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä.
Huoltajat ovat aina tervetulleita keskustelemaan kaikista ruokailuun liittyvistä asioista keittiöhenkilökunnan kanssa.
Elintarvikevalvonnan Oiva-raportit löydät Oivahymyn sivustolta. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Siilinjärven kunta.
Ruokapalvelujen yhteystiedot
Vuorelan koulun keittiö (Vuorela, Pikkusiili, Kehvo)
Vanhan Pappilan keittiö (Kasurila, Toivala, Haaparinne, Siilinkoski, Kuuslahti ja Pöljä)
Ahmon keittiö (Pilvilinna)
Anna palautetta
ruokapalvelut@siilinjarvi.fi
Kaikissa päivittäisissä ruokailuun liittyvissä asioissa, ota ensisijaisesti yhteyttä päiväkodin keittiöön.
Puhtauspalvelujen yhteystiedot
Siilinlahden koulu, Suininlahden koulu, Vuorelan koulu, Toivalan koulu, Vuorelan nuorisotalo, Vuorelan kirjasto, Vuorelan päiväkoti, Pikkusiilin päiväkoti, Toivalan päiväkoti, Haaparinteen päiväkoti, Siilinkosken päiväkoti
Ahmon koulu, Siilinjärven lukio, Päivärinteen koulu, Hamulan koulu, Pöljän koulu ja päiväkoti, Kasurilan koulu, Kehvon koulu ja päiväkoti, Kuuslahden koulu ja päiväkoti, Pilvilinnan päiväkoti, Nuorisotalo Semppis, Siilinjärven kirjasto, kunnantalo, Mantun urheilutalo, Ahmon urheilualueen huoltorakennus
etunimi.sukunimi@siilinjarvi.fi