Ruokalista ja koulujen ruoka- ja puhtauspalvelut
Kouluruokailun tarkoitus on, että syödään ja opitaan yhdessä. Kouluruoka on maukasta, täysipainoista, turvallista, kestävää ja ohjattua. Ruokailutilanne on myös opetus- ja kasvatustilanne, jossa opetellaan hyviä ruokailutapoja ja sekä toisen huomioonottamista. Meille on tärkeää asiakkaan tyytyväisyys ja kysymmekin koululaisilta ja henkilökunnalta palautetta määräajoin. Kasvisruokaa tarjotaan perusruokien rinnalla yläkouluilla ja lukiossa.
Koulujen ruokalistat
Koulujen ruokalistat ovat luettavissa eRuokalista -sivustolla.
Noudatamme uusimpia (2017) valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksia. Kouluruokailussa kiinnitämme ravitsemussuositusten mukaisesti huomiota aterioiden ravintosisältöön, suolan määrään ja raaka-aineiden valintaan. Kouluateria sisältää mm. kasviksia, marjoja, hedelmiä, runsaskuituista leipää, vähärasvaisia liha- ja maitotaloustuotteita sekä kasvisrasvalevitettä. Lautasmalliannoksella saadaan konkreettisesti näytettyä, miltä oikeanlainen ruoka-annos lautasella näyttää. Noudatamme kouluruokailussa viiden viikon kiertävää ruokalistaa, huomioiden joulun ja pääsiäisen juhla-aterian.
Kotimaista / lähiruokaa
Hankinnoissa, raaka-ainevalinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa meille on tärkeää kotimaiset ja lähialueen tuotteet sekä kestävän kehityksen mukainen ja ympäristöasiat huomioiva toiminta ruokapalveluissa. Perunat ja sipulit tulevat Siilinjärveltä, marjat sekä leipätuotteet lähialueelta. Lihat, broileri, maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia. Huomioimme vihannesten ja hedelmien kausivaihtelun ruokalistasuunnittelussa. Salaatit, tomaatit ja kurkut ovat parhaalla satokaudella kotimaisia. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta.
Erityisruokavaliot
Valtakunnallisen uuden allergiaohjelman ja linjausten mukaan pyritään välttämään turhia allergiadieettejä. Noudatamme Siilinjärven kunnan kouluissa kansallista allergiaohjelmaa yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa. Erityisruokavaliota tarvitsevat ruokailijat saavat oman aterian terveydenhoitajan tai lääkärin kirjallisen lausunnon perusteella. Kaikki erityisruokavalioilmoitukset tehdään kouluterveydenhoitajan kautta koulun keittiölle.
Keittiölle tieto ennakoivasti, jos yksilöllistä erikoisruokavaliota (mm. keliakia, maidoton, moni allerginen) tarvitseva ruokailija on poissa, näin vältymme turhalta aterian valmistukselta.
Keittiöiden osaavat ammattilaiset
Kaikissa Siilinjärven kunnan koulussa on suoritettu kouluruokadiplomit. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa huolehditaan kouluruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta.
Ympäristövastuullisuus on tärkeässä roolissa keittiön toiminnassa.
Huoltajat ovat aina tervetulleita keskustelemaan kaikista oppilaiden ruokailuun liittyvistä asioista ruokailupaikan henkilökunnan kanssa.
Elintarvikevalvonnan Oiva-raportit löydät Oivahymyn sivustolta. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Siilinjärven kunta.