Uimavesi

Ympäristöterveyspalvelut  valvoo uimarantojen, talviuintipaikkojen ja kylpylöiden uimaveden laatua ja olosuhteita ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisesti.

Siilinlahden rantauimala on asetuksen 177/2008 mukainen yleinen uimaranta (ns. EU-uimaranta), mistä vesinäytteet otetaan kerran ennen uimakautta  ja kolme kertaa uimakauden aikana. Yhteistoiminta-alueen muut viralliset uimarannat ovat asetuksen 354/2008 mukaisia pieniä yleisiä uimarantoja, joilta vesinäytteitä otetaan kolme kertaa uimakaudessa. Uimakausi on 15.6. - 31.8. välinen aika.

Lisäksi yhteistoiminta-alueella on kuntien ja muutamien yritysten ja yhdistysten ylläpitämiä pienempiä uimapaikkoja. Uimapaikkojen ylläpitäjät seuraavat uimapaikkojen vedenlaatua aistinvaraisesti havainnoimalla.

Uimavesien mikrobiologinen laatu alueellamme on ollut hyvä. Vesinäytteenoton yhteydessä tarkkaillaan sinilevätilannetta. Jos uimarannalla havaitaan sinilevää, rannalle toimitetaan sinilevästä kertova tiedote. Jos levää on runsaasti, rannalla ei pidä uida.

Uimaveden laadun lisäksi terveysvalvonta tarkastaa yleisten uimarantojen olosuhteet valvontasuunnitelman mukaisesti pääsääntöisesti kerran uimakauden aikana. Pienemmillä uimapaikoilla ylläpitäjä valvoo rantojen turvallisuutta. Yritysten uimapaikkojen turvallisuutta valvotaan yrityksen muun toiminnan valvonnan yhteydessä.

Kylpylät
Virkistyskylpylä Fontanellan ja Kylpylähotelli Kunnonpaikan uima-allasvesien laatua valvotaan hyväksyttyihin valvontatutkimusohjelmiin perustuen (asetus 315/2002). Myös pienempien uima-altaiden veden laatua valvotaan säännöllisesti. Uima-allasvesien laatu on ollut hyvä. Kylpylöiden ilmoitustaululla on viimeisimpien vesinäytteiden tutkimustulokset.

Uimaveden valvonta

Kaavi, Tuusniemi, Rautavaara
terveystarkastaja
Antti Hartikainen
puh. 044 740 1434

Siilinjärvi, Lapinlahti
terveystarkastaja
Susanna Haatainen
puh. 044 740 1427

Sähköposti:
etunimi.sukunimi(at)siilinjarvi.fi
ymparistoterveys(at)siilinjarvi.fi