Siilinjärvi » Ympäristöterveyspalvelut » Uimavesi » Sinilevät uimavesissä

Sinilevät uimavesissä

Sinilevän eli syanobakteerien esiintyminen järvivedessä

Sinilevät viihtyvät ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Niitä esiintyy eniten keski- ja loppukesän aikaan, mutta niitä tavataan myös keväästä myöhään syksyyn saakka. Osa sinilevistä on myrkyllisiä.

Sinilevät voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita, kuumetta sekä ihon, silmien, korvien, nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita. Monet sinilevät tuottavat haitallisia maksa-, hermo- ja solumyrkkyjä. Sinilevää sisältävän veden nieleminen tai hengitysteihin pääsy esimerkiksi uimisen, vesiurheilun tai saunomisen yhteydessä voi siten johtaa vakaviin terveyshaittoihin.

Ravinne- ja sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien ja niiden tuottamien myrkkyjen esiintymiseen. Runsaiden sinileväesiintymien yhteydessä on raportoitu äkillisistä eläinten myrkytyksistä niiden juotua sinilevää sisältävää vettä. Koska sinilevien myrkyllisyys vaihtelee paljon, voi vähäinenkin esiintymä sisältää haitallisia myrkkypitoisuuksia. Siksi järviveden sinilevähavaintoihin tulee suhtautua aina vakavasti ja oletuksella, että myrkkyjä voi esiintyä vedessä terveydelle haitallisia määriä.

Uimavesien sinilevät

Uimarantojen sinilevätilannetta seurataan näytteenottojen ja muiden tarkastuskäyntien yhteydessä. Yhteistoiminta-alueella on lisäksi muutamia valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvia uimarantoja, joilta levätilannetta seurataan viikottain. Uimarannalle kiinnitetään sinilevästä varoittava tiedote, jos tarkastuksella havaitaan sinilevää. Viikoittaisen leväseurannan tulokset ovat nähtävillä myös valtakunnallisessa JärviWiki-palvelussa. Suomen ympäristökeskus tiedottaa valtakunnan levätilanteesta viikoittain.  

Levätilanne voi vaihdella rannoilla jopa päivittäin.

Sinilevävedessä uiminen ja muu veden käyttö

Järvessä, jossa on sinilevää runsaasti, ei saa uida. Lapsia ja kotieläimiä ei pidä tällöin päästää rantaveteen. Myös vähäiseen levän määrään kannattaa suhtautua varovaisuudella ja uimisen jälkeen tulee käydä suihkussa.

Sinilevävettä ei tule käyttää pesu- tai löylyvetenä. Varsinkin löylyvetenä käyttäminen voi tutkimustulosten mukaan olla hyvin haitallista. Sinilevää sisältävää järvivettä ei saa käyttää juomavetenä, ruuanlaittoon, astioiden tiskaukseen tai sellaisenaan syötävien kasvinosien suoraan kasteluun. Sinileväalueelta pyydettyä kalaa voi kuitenkin syödä.Tutkimusten mukaan sinilevämyrkyt eivät kerry kalan lihaan, mutta saattavat kertyä sen sisäelimiin. Kalan lihaa voi siis syödä normaalisti, mutta sisäelinten käyttöä tulisi välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.