Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys ilmenee usein ripuli- ja/tai oksennustautina, johon voi liittyä myös kuumetta. Oireet alkavat yleensä 1-12 tunnin tai muutaman päivän kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta ja ne kestävät tavallisesti pari kolme päivää.

Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. bakteerit, bakteerien tuottamat toksiinit ja virukset. Ruokamyrkytyksien syinä ovat yleensä riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, säilytys liian lämpimässä, ristikontaminaatio, puhtauden laiminlyönti tai sairas työntekijä.

Jos epäilette saaneenne ruokamyrkytyksen, ilmoittakaa asiasta terveystarkastajalle ja valmistautukaa vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä olette syöneet viimeisen vuorokauden aikana? 
  • Oliko syömissänne ruoissa jotain epäilyttävää?
  • Onko syömiänne ruokia jäljellä? Jos on, laittakaa ne esim.
     muovipussiin ja säilyttäkää niitä jääkaapissa.
  • Onko lähipiirissänne ollut vatsatautia viimeaikoina?
  • Oletteko käynyt ulkomailla viimeisen kuukauden aikana?


Toiminnanharjoittajan on ilmoitettava tietoonsa saamastaan ruokamyrkytysepäilystä välittömästi terveystarkastajalle. Kunnan terveydensuojeluviranomainen yhdessä tartuntatauteja vastustavan viranomaisen kanssa käynnistää ruokamyrkytysepidemian selvityksen sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti.