Frisbeegolf

Frisbeegolf on peli, jota voivat harrastaa kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta. Frisbeegolfin periaate on samanlainen kuin "pallogolfissa". Frisbeegolfissa käytetään pallon ja mailojen sijasta muovisia frisbeitä, joita on eri kokoisia ja painoisia. Pallogolfin reiän korvaa frisbeegolfissa maalikori. Peliajatus on, että vähimmällä määrällä heittoja radan suorittanut pelaaja on voittaja.

Siilinjärvellä on viisi frisbeegolfrataa Ahmolla, Siilinlahdella, Vuorelan koululla, Kunnonpaikassa ja uusimpana Tarinalaakson DiscGolf rata. Lisäksi Pöljän, Kasurilan, Kehvon ja Suininlahden koulujen piha-alueilla on joitakin frisbeegolfkoreja.

Siilinlahden frisbeegolfrata on aloittelijoille ja harrastajille soveltuva rata, jonka peliaika on n. 30 minuuttia. Radan par (ihannetulos) on 21 heittoa ja radan kokonaispituus on 313 metriä.

Kunnonpaikan ja Vuorelan koulun  frisbeegolfradat soveltuvat myös niin aloittelijoille kuin harrastajillekin. Kunnonpaikan radan peliaika on n. 40 minuuttia. Radan par on 27 heittoa ja kokonaispituus on 503 metriä. Vuorelan koulun radan kokonaispituus on 551 metriä ja par 27 heittoa. Kunnonpaikan ja Vuorelan radat voi helposti pelata myös 18 väyläisenä kokonaisuutena - etäisyyttä radoilla on n. 250 metriä.

Ahmon frisbeegolfrata tarjoaa haastetta pidempäänkin lajia harrastaneelle, mutta sopii hyvin myös aloittelijoille. Radan peliaika on 60-90 min. Väyliä Ahmon radalla on 12, radan par on 32 heitto ja väylien kokonaispituus 1122 metriä. Rata sijaitsee vilkkaassa käytössä olevalla urheilualueella. Pelaajien tulee huomioida alueen muut käyttäjät ja tilanteen vaatiessa jättää väylä pelaamatta.

Tarinalaakson DiscGolf rata (valm. 6/2015) on ensimmäinen kilpatason rata Siilinjärvellä. Radan kokonaispituus on 2266 metriä ja väyliä 18. Radalla on suuria korkeuseroja, joten siinäkin mielessä rata on fyysisempi. Radan peliaika on reilut kaksi tuntia. Radan erityispiirteenä on alueella risteävä maastoratsastusreitti. Heittäminen on kielletty jos hevosia on näköpiirissä.

Frisbeegolfin pelisäännöt
1. Pelin tarkoituksena on saada frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin

2. Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes frisbee on maalikorissa.

3. Frisbeen irrottua kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli.

4. Reikä on pelattu loppuun, kun frisbee on maalikorissa

5. Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja

6. Ota huomioon muut radalla liikkujat ja jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville pelaajille.

7. Frisbeegolf on Spirit-laji – tärkeintä on pitää hauskaa!

Kunnonpaikan ratakartta

Siilinlahden ratakartta

Siilinlahden tuloskortti

Ahmon ratakartta

Vuorelan ratakartta

Tarinalaakso DiscGolf