Siilinjärvi » Kuntainfo » Tervetuloa Siilinjärvelle » Tietoa maahanmuuttajille

Tietoa maahanmuuttajille

Suomeen saapunut maahanmuuttaja tarvitsee tietoa elämän eri osa-alueilta. Suomesta on tuotettu oppaita antamaan lisätietoa useilla eri kielillä.

Arkea Suomessa -videomateriaali
VertaisKoto-hankkeen tuottamaa videomateriaalia arjen tilanteissa toimimisesta. Videoissa on yksinkertainen suomenkielinen selostus, mutta ne on tehty ymmärrettäväksi myös ilman kieltä.
Julkaisijat: Suomen Pakolaisapu (VertaisKoto ja Kotilo-projekti), Helsingin kaupungin maahanmuuttoyksikkö ja Metropolia ammattikorkeakoulu

Hyvinvointia rakentamassa: Suomen ja Virtasten vuosisata -video
Uudenmaan ELY-keskuksen Kotona Suomessa -hanke (ESR) on tuottanut erityisesti kotoutujille suunnatun opetusvideon, jossa selvitetään, miten suomalaisesta yhteiskunnasta on tullut sellainen kuin se nyt on. Hyvinvointia rakentamassa: Suomen ja Virtasten vuosisata -videossa kerrotaan Suomen historian keskeisimmistä vaiheista 1900-luvun alusta nykypäivään. Lisäksi siinä kuvataan mm. seuraavien asioiden kehittyminen Suomessa: yleinen oppivelvollisuus ja peruskoulu, yleinen äänioikeus, sukupuolten tasa-arvo sekä äitien ja lasten terveydenhoito. Aihepiiriä lähestytään kuvitteellisen Virtasen suvun kautta. Video on toteutettu selkosuomeksi sekä englanniksi, venäjäksi, thaiksi, arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja farsiksi puhuttuna.

Kelan kuntoutuspalvelut -video
Osana uutta hanketta Kela on julkaissut maahanmuuttajille tarkoitetun videon, jolla kerrotaan Kelan tarjoamista kuntoutuspalveluista selkeästi ja ymmärrettävästi. Video on julkaistu selkosuomeksi, venäjäksi, viroksi, arabiaksi, somaliksi, farsiksi ja kurdin soraniksi.

Kelan selkoesitteet
Selkoesitteissä kerrotaan Kelan etuuksista lyhyesti ja selkeästi. Esitteet käsittelevät seuraavia aiheita: koti ja perhe, terveys ja kuntoutus, opiskelu, työttömyys, eläkkeelle, muutto Suomeen tai Suomesta, toimeentulotuki. Esitteet ovat saatavilla esimerkiksi arabiaksi ja soraniksi.


Lastenkasvatusvihkoset                            
Tukea lasten kasvatukseen ja koulunkäyntiin.
Julkaisija: Väestöliitto
Kielet: esim. arabia, englanti, kurdi, somali, venäjä, selkosuomi, englanti, burma


Liikunta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen -esite
Liikuntasuositus raskaana oleville ja synnyttäneille äideille on nyt saatavilla useilla eri kielillä. Käännökset on tehty yleisimmille pakolais- ja maahanmuuttajaryhmien kielille. Suositukset on tarkoitettu neuvoloiden asiakasmateriaaliksi.
Julkaisija: UKK-instituutti. Julkaisuvuosi: 2009.
Kielet: suomi, albania, arabia, bosnia, englanti, kurdi, perisa, ranska, ruotsi, somali, turkki, venäjä, vietnam, viro


Liikuntaa ja Urheilua Suomessa - Liikuntaopas maahanmuuttajille
Opas on tarkoitettu maahanmuuttajille ja ulkomaalaisille oppaaksi, miten harrastaa ja organisoida liikuntaa ja urheilua Suomessa.
Julkaisijat: SLU ja monikulttuurinen liikuntaliitto FIMU ry. Julkaisuvuosi: 2003.

Maahanmuuttajien kotoutumispalvelut/TE-palvelut


Meille tulee vauva -opas
Julkaisija: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Julkaisuvuosi: 2008.
Kielet: suomi, englanti, ruotsi


Monikielinen etäneuvontapalvelu Info-Lango
Maksuton ja kaikille avoin Info-Lango on monikielinen etäneuvontapalvelu. Info-Langosta saa opastusta esimerkiksi asumiseen, työelämään, koulutukseen, vapaa-ajan viettoon sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvissä kysymyksissä. Palvelua on saatavilla puhelimitse, Skypen välityksellä tai videoyhteydellä etäpalvelupisteessä.
Kielet: arabia, dari-farsi, englanti, kiina, ranska, suomi, somali, sorani, swahili, thai, venäjä


Näin käytät hätänumeroa 112 Suomessa


Omaan kotiin -opas: asumisen tietoa nuorille eri kielillä
Omaan kotiin -opas itsenäistyvälle nuorelle 2017-2018 on Nuorisoasuntoliiton vuosittain julkaisema asumisopas.


Paloturvallisuutta kotona
Tämä esite laadittu ensisijaisesti käytettäväksi, kun maahanmuuttajia perehdytetään kodin paloturvallisuuteen. Esite on kirjoitettu yksinkertaisella suomen kielellä. Esitteen rinnalle on laadittu ohjaajan opas.
Julkaisija: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Julkaisuvuosi: 2010.


Pieni opas monikulttuurisille pareille

Pieni opas monikultuurisille pareille kertoo tärkeimmistä monikulttuurista yhteiselämää koskevista asioista, kuten perhe-elämästä, kielestä, vuorovaikutuksesta sekä miehen ja naisen rooleista.
Julkaisija: Koulutuskeskus Agricola. Marjaana Kanerva (toim.) Julkaisuvuosi 2010.

Rakkautta ja vanhemmuutta kahden kulttuurin perheessä
"Rakkautta ja vanhemmuutta kahden kulttuurin perheessä" -vihkonen on tarkoitettu kaikille sellaisille kaksikulttuurisille perheille, joissa suunnitellaan lasta, odotetaan vauvaa tai joissa on pieniä lapsia. Myös kahden kulttuurin perheitä työssään kohtaavat ammattilaiset voivat hyödyntää vihkosta työssään. Vihkoseen on kerätty perustietoa parisuhteesta, vanhemmuudesta sekä lapsen identiteetistä ja kaksikielisyydestä.
Julkaisija: Monikulttuuriyhdistys Familia Club ry
Julkaisuvuosi: 2010
Kielet: suomi, englanti, espanja, ranska, venäjä, thai


SAK:n Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta
Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta opastaa ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, jos heillä on työsuhteeseen liittyviä ongelmia tai kysymyksiä. Maksuton palvelu on avoin kaikille eikä edellytä ammattiliiton jäsenyyttä. Palvelun yhteystiedot: Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta palvelee suomeksi ja englanniksi. Neuvoja voi kysyä numerosta 0800 414 004 tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9-11 ja 12-15 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen workinfinland(at)sak.fi. Lisää tietoja: www.sak.fi/toissasuomessa, www.sak.fi/workinfinland
Facebook : www.facebook.com/atworkinfinland  


Seniorineuvonta
Seniorineuvontapalvelu opastaa ja neuvoo, jos olet paluumuuttaja tai suunnittelet paluumuuttoa Suomeen eläkepäiviksesi. Palvelusta voi myös tilata sähköpostitse senioripaluumuuttajan opas -vihkosta. Lisää tietoa Suomi-Seura ry:n sivuilla http://suomi-seura.fi/etusivu/


Tietoa lastensuojelusta kymmenellä eri kielellä
Lastensuojelu.info-sivusto on Lastensuojelun Keskusliiton tuottama sivusto, joka tarjoaa perustietoa lastensuojelusta Suomessa.
Kielet: suomi, selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi, ranska, ruotsi, somali, venäjä


Tietoa maahanmuuttajille mielenterveydestä sekä esitepostikortti maahanmuuttajille 
Mielenterveys ja sen hyvinvointi koskettavat kaikkia ihmisiä. Jokainen voi kohdata elämässään vaikeita tapahtumia ja kokemuksia, jotka vaikuttavat myös mielen hyvinvointiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi isot elämänmuutokset, myös maahanmuutto, menetykset ja vaikea elämäntilanne. Silloin myös omat ajatukset ja tuntemukset voivat muuttua paljon. On tärkeä tietää, miten omasta mielenterveydestä voi pitää huolta ja mistä voi saada apua ja tukea.
Näille sivuille on koottu tietoa mielenterveyden aiheista, mielenterveyden ylläpitämisestä sekä maahanmuuton aiheuttamista muutoksista kielillä suomi, arabia, englanti, kurdi-sorani, somalia ja venäjä. Tietoa löytyy ammattilaisille, maahanmuuttajille ja muille aiheista kiinnostuneille.
Linkki esitepostikortille 
Lisätietoa: www.mielenterveystalo.fi/maahanmuutto

Tietoa masennuksesta ja Tietoa traumaperäisestä stressihäiriöstä -potilasesitteet
Esitteet ovat suomen lisäksi käännetty 15 kielelle: albania, arabia, bosnia, burma, dari, englanti, kurdi, persia, ranska, serbia, somali, swahili, turkki, venäjä ja vietnam. Esitteet on julkaistu Tampereen kaupungin verkkosivuilla.


Tietoa perusopetuksesta (video)
Tietoa perusopetuksesta kahdeksalla kielellä videoiden muodossa.
Julkaisija: Kajaanin MOKU-hanke
Kielet: suomi, arabia, englanti, persia, ranska, somali, venäjä ja kurdi


Tietoa turvapaikanhakijalle -esitteet
Maahanmuuttoviraston tietosivut


Tytöstä naiseksi. Vastauksia maahanmuuttajatyttöjen kysymyksiin -opas maahanmuuttajatytöille

Tekijät: Aino Karla, Heidi Kytöaho, Mariam Laurén.
Julkaisija: Kalliolan Nuorten julkaisuja Nro 5


Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen Suomessa -esite 
Julkaisija: Opetushallitus
Kielet: suomi, arabia, englanti, espanja, farsi, kiina, portugali, ranska, ruotsi, venäjä, viro


Uskalla! It´s possible videot
Videot on tehty romanien koulutus- ja työllisyysuria tukevissa Nevo tiija ja Tšetanes naal -hankkeissa. Niitä koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja ne saavat rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Videot ovat katsottavissa täältä: pitkät videot, lyhyet videospotit 

Vammaisen maahanmuuttajan palveluopas
Julkaisija: Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma. Julkaisuvuosi: 2004, viim. päivitys 2008.
Kielet: suomi, englanti, arabia, serbokroatia, somalia, venäjä


Vuorotellen. Opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin.
Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin julkaisema opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin.
Julkaisija: Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki
Kehitysvammaliitto ry. Julkaisuvuosi 2010.
Kielet: suomi, englanti, ruotsi, venäjä

Yrittäjäksi Suomeen -oppaat
Opas on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat perustaa yrityksen Suomeen.
Julkaisija: Uusyrityskeskus
Kielet: suomi, arabia, englanti, kiina, kurdi, ranska, ruotsi, somali, turkki, venäjä, viro